Tech

Ce probleme pot sa apara la hard disk-ul unui laptop

Din teama de a nu cadea victima a unei defectiuni a hard-ului, si sa piarda toate pozele si filmarile pe care doreau sa le pastreze ca amintire, multe persoane aleg sa foloseasca diferite hard disk-uri externe, considerandu-le pe acestea din urma, oarecum mai sigure.

Exista situatii critice, in care se pot pierde datele si de pe un hard disk extern, cauzate de o utilizare necorespunzatoare.Intr-un astfel de moment, situatia devine extrem de panicanta, in special in cazul in care ati pierdut un fisier important, atat de pe hard-ul laptop-ului cat si de pe hard-ul extern. Specialistii  in recuperarea datelor, afirma ca exista solutii pentru orice astfel de situatii dificile, cu toate ca pentru multi dintre noi , astfel de probleme par ceva de domeniul fantasticului.

Fara nicio exagerare insa, recuperarea datelor pierdute de pe hard-ul unui laptop, si nu numai, nu este o operatiune imposibila, insa  necesita niste echipamente speciale, cu ajutorul carora se realizeaza recuperarea si extragerea datelor. Cu siguranta, operatiunea nu este una usoara si presupune pe langa echipamente si anumite cunostinte in acest domeniu. Trebuie sa apelati la niste specialisti cand va confruntati cu astfel de probleme sau sa mergeti la un service laptop.

Dupa cateva analize, specialistii IT au reusit sa faca o clasificare a defectelor unui hard disk, si anume, logice, electrice sau mecanice.Defectele logice sunt acele defecte care apar in urma  formatarilor, stergerilor involuntare de date sau a infestarilor laptop-ului cu diversi virusi. Ceea ce trebuie sa retineti din punct de vedere al acestor defecte, este faptul ca hard-ul este perfect functional, insa au avut loc o serie de interventii logice asupra lui.

Defectele electrice sunt acele defecte care apar de regula in urma variatiilor de tensiune si cand componentele si subansamblele electrice si electronice se ard. Intr-o astfel de situatie, singura solutie este reprezentata de inlocuirea  pieselor arse, insa acest lucru trebuie realizat de un specialist, deoarece in caz contrar se poate produce deteriorarea capetelor de citire, sau mai grav  pierderea definitiva a datelor.

Defectele firmware apar de regula datorita unor defectiuni de fabricatie si foarte rar datorita fluctuatiilor de tensiune. Firmware-ul este de fapt componenta software a hard disk-ului, compusa din mai multe module, iar accesul la ea se poate realiza doar cu unele echipamente specializate.

Defectele mecanice apar de regula din vina utilizatorilor, ca urmare a unor socuri mecanice (trantire, cadere, contact cu lichide). Datorita faptului ca sunt aparate portabile, laptop-urile sunt mult mai predispuse la asemenea defecte decat celelalte PC-uri, iar cel mai adesea se confrunta cu probleme de genul, capete de citire bolcate sau indoite ori blocarea sau deteriorarea motorului.In cazuri extreme,  recuperarea datelor se poate realiza numai in camere speciale, numite  CLEAN ROOM. In astfel de camere  se pot afla cel mult 100 de particule de praf la un metru cub de aer,  iar operatiunea de recuperare poate oferi rezultate totale sau partiale.

Scris de AlexScrie

Ofer servicii de content writing, optimizare SEO, administrarea pagini Social Media și publicare de advertoriale pe AbabeiOnline.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *